Lehet kézi ponthegesztő pisztollyal vagy lengőkaros ponthegesztővel anyahegesztést végezni?

Az anyahegesztésről szóló előző bejegyzésünk szerint az anyahegesztés

a dudorhegesztés egy típusa, melynél a menetes anyát acél lemezhez hegesztjük. A kötési felületet az anyán lévő részleges vagy teljes gyűrű, ill. az anya sarkain lévő dudorok képezik. Hasonlóan, mint a dudorhegesztésnél, az anyahegesztésnél is általánosan ügyelni kell a hegesztett felületek merőlegességére és a valamennyi dudorra kifejtett egyenletes nyomásra.

Éppen „a hegesztett felületek merőlegessége és a valamennyi dudorra kifejtett egyenletes nyomás” azok a szempontok, amely miatt az anyahegesztést kézi ponthegesztő pisztollyal nem javasoljuk végezni. A hegesztőpisztoly elektródái ugyanis ollószerűen záródnak össze, amely a hegesztés során nem biztosít egyenletes, a hegesztési felületre merőlegesen irányuló sajtolóerőt. Az egyenletlen hegesztési folyamat végül ahhoz vezet, hogy az anya egyik oldala szorosabban nyomódik rá a lemezre (ezen az oldalon szorosabb varrat jön létre), míg másik oldalán az elégtelen nyomás hatására a varrat gyengébb marad. Az így létrejött varrat nem megbízható, mellesleg ezzel az anyában lévő menet is ferdén rögzül a hegesztési felületre.

Kézi ponthegesztő pisztoly általi hegesztés alapelve
Kézi ponthegesztő pisztoly általi hegesztés alapelve
Kézi ponthegesztőpisztoly
Kézi ponthegesztőpisztoly

A kézi hegesztőpisztoly az ilyen precíz eljárásra nem alkalmas. Hivatása a nagy méretű és bonyolult formájú összeállítások hegesztése. Használatakor ugyanis hegesztésnél nem a méretes és nehéz hegesztett összeállítást mozgatjuk, hanem a balanszerrel ellátott hegesztőpisztolyt, ami jelentősen megkönnyebbíti a gyártási folyamatot.

Lengőkaros ponthegesztő általi hegesztés alapelve
Lengőkaros ponthegesztő általi hegesztés alapelve
Lengőkaros ponthegesztő
Lengőkaros ponthegesztő

Anyahegesztéshez csakugyan nem ajánljuk az árban elérhetőbb lengőkaros ponthegesztő gépek használatát sem. A lengőkaros ponthegesztők esetében ugyanis „rocker arm” kivitelezés szintén csak ollószerű elektróda megközelítést tesz lehetővé. Az anya tehát lengőkaros ponthegesztőt használva szintén ferdén sajtolódik a lemezhez, ami egyenletlen varrathoz vezet.

Lineáris ponthegesztő általi hegesztés alapelve
Lineáris ponthegesztő általi hegesztés alapelve
Lineáris ponthegesztő
Lineáris ponthegesztő

Anyahegesztéshez ezért egyértelműen lineáris ponthegesztőgépet javasolunk használni. A ponthegesztőgép felépítéséből kifolyólag a hegesztő elektródák függőleges összezárását teszi lehetővé az előre betáplált paraméterek mellett (sajtolóerő, hegesztési idő, hűtési idő stb.). Az egységes varrat minőség és megfelelő anya tájolás csak ennek köszönhetően biztosítható.