Milyen az anyahegesztés folyamata?

Az anyahegesztés a dudorhegesztés egy típusa, melynél a menetes anyát acél lemezhez hegesztjük. A kötési felületet az anyán lévő részleges vagy teljes gyűrű, ill. az anya sarkain lévő dudorok képezik. Hasonlóan, mint a dudorhegesztésnél, az anyahegesztésnél is általánosan ügyelni kell a hegesztett felületek merőlegességére és a valamennyi dudorra kifejtett egyenletes nyomásra.

Anyahegesztés
Anyahegesztés

Az anyát kerámia vagy kerámia bevonatos tájolócsap segítségével hegesztjük az acél lemezre. A tájolócsap a lemez furat helyzetéhez képest biztosítja az anya tájolását és formájával meggátolja az anya menetének megsérülését. A menetet ugyanis a hegesztés közben szétfröccsenő izzó fém megrongálhatja.

Kerámia tájolócsapok
Kerámia tájolócsapok

Az anya megfelelő felhelyezése Nut Manager rendszerrel ellenőrizhető. Ennek segítségével ellenőrizhetjük, hogy hegesztés előtt a hegesztendő anya megfelelő helyzetben van-e felhelyezve (a dudorokat tartalmazó oldallal fekszi-e a lemezen). Az anya tájolócsapra való felhelyezését anyaadagolóval automatizálhatjuk.

Az anya tájolócsapra való adagolása
Az anya tájolócsapra való adagolása
Nut Manager
Nut Manager

A megfelelő hegesztő összeállítás kiválasztásakor a következő szempontokat kell figyelembe venni:

  • hűtési módszer – vízhűtés vagy léghűtés lehetséges,
  • a hegesztett anya mérete – általános méretű (M4–M12) és atipikus méretű (M14 vagy 7/16) anyák hegesztése egyaránt lehetséges,
  • a tájolócsap anyagja – Cerazur vagy Volcera anyag választható.
Anyák

Kapcsolódó cikkek:

Hibamentes anyahegesztés – ingyenes kézikönyv
Milyen a kerámia bevonatos és a kerámia tájolócsapok közti különbség?
Lehetséges nem szokványos méretű kerámia tájolócsapok gyártása megrendelésre?