Mi az a dudorhegesztés és hogy függ össze az anyahegesztéssel?

A dudorhegesztés az ellenállás-hegesztés egy típusa, melynél az alkatrészek összehegesztéséhez ponthegesztő elektródák helyett a hegesztett alkatrészen lévő dudorokat alkalmazzuk. Ehhez különböző dudorformák használhatóak: íves bemélyedések, hosszúkás gerincek, valamint kör alakú vagy hosszúkás anyacsavar sarkak. Ezek a dudorok jelentik a hegesztési folyamat során alkatrészek közt létrejövő egyetlen érintkezési pontot, melyen keresztül átfolyik az olvadást okozó hegesztési áram. A megfelelő hő kifejtésével lencse alakú varrat állítható elő.

Ponthegesztés
Ponthegesztés
Dudorhegesztés – anyahegesztés
Dudorhegesztés – anyahegesztés

Az elektródák segítségével végzett ponthegesztéshez képest a dudorhegesztés előnye, hogy az alkatrészek egyszerre több pontban is összehegeszthetőek. Ez ideális folyamatnak bizonyul kör alakú hidraulikus tömítések, dróthálók, építésipari betonerősítők hegesztéséhez valamint gépjárműipari anyák és csavarok hegesztésénél.

BOL elektródatartóval és dudorhegesztő összeállítással ellátott hegesztőprés
BOL elektródatartóval és dudorhegesztő összeállítással ellátott hegesztőprés
(a háttérben egy ponthegesztő látható)

A dudorhegesztés mint gyártási folyamat tehát nemcsak hatékony, de egyúttal elektróda típustól is független, mivel a hegesztési áram az elektródák helyett a hegesztőprések lemezein keresztül halad át a dudor és az anyag érintkezési pontjában. Ennek hátránya, hogy konzisztens varratok előállításához kellően megtervezett dudorokra, pontosabb anyag illesztésre és megfelelően beállított tartási időre van szükség. A varrat minősége különösen fontos anyahegesztés esetén, mivel ekkor az anyán lévő menet a szétfröccsenő felhevített anyag által amortizálódhat.


Kapcsolódó cikkek:

Milyen az anyahegesztés folyamata?