Milyen a különbség az elektróda sapkák és a ponthegesztő elektródák között?

Az elektróda kiválasztásakor első szempontként a gyártási folyamatot kell mérlegelni. Jelentősen automatizált és specializált feltételekben történő sorozatgyártás esetében egyértelműen az elektróda sapka az első számú választás. Az általánosabb gyártási folyamatot és gyakori változtatásokat igénylő környezetben pedig a ponthegesztő elektróda bizonyít legjobban.

Ponthegesztő elektródák és elektróda sapkák összehasonlítása
Ponthegesztő elektródák és elektróda sapkák összehasonlítása

A működési alapelv lényege mindkét elektróda típus esetében azonos: a hegesztő áram, sajtolóerő és hűtés átadása a megmunkálandó alkatrészre. Az elektromos áram hatására az összekötött anyagok között lencse formájú varrat keletkezik, melynek méretét a hegesztőgép karjai közt képződő nyomás által az elektróda szabályozza. Az elektromos áram lekapcsolását követően az elektródában áramló hűtővíz elvezeti a hegesztés során keletkezett hőt, ami a varrat hűtéséhez és megszilárdulásához járul hozzá, növelve egyben az elektróda élettartamát.

Az elektróda hűtése
Az elektróda hűtése

Méret szempontjából az elektróda sapkák kisebbek és ezért árban előnyösebbek. Egyaránt használhatóak állványos ponthegesztő gépeken és robotcella vagy kézi ponthegesztő pisztolyokon is. A ponthegesztő elektródákhoz képest azonban gyorsabban kopnak, ezért nagy volumenű, automatizál gyártás esetében élettartamuk kaparók általi felszabályozással, formájuk kaparásával hosszabbítható meg. Ezzel szemben a ponthegesztő elektródák formájának felszabályozásával akár néhány ezer varrat is elkészíthető, alkalmazhatóságuk azonban kizárólag ponthegesztő gépekre korlátozódik. Az elektródák felújításáról a Hogyan hosszabbítsuk meg az elektróda élettartamát? c. cikkben olvashat többet.


Kapcsolódó cikkek:

Hogyan válasszunk megfelelően elektródát?
Hogyan hosszabbítsuk meg az elektróda élettartamát?