Hogyan előzzük meg az ellenállás-hegesztés során keletkező hibákat?

A legyártott termékek minőségére gyakorolt növekedő elvárások és időmegtakarítási követelmények egyre nagyobb nyomást fejtenek ki a hegesztett alkatrészek beszállítóira. Úgy tűnik, hogy ezekben a változó körülményekben az emberi faktor az egyetlen állandó elem. A zajos, zavarral teli környezet az ismétlődő munkalépésekkel karöltve fokozatosan növeli a hibaarányt. Ez a gyártási költségek növekedéséhez és a szállítási idő meghosszabbodásához vezet. A gyártási folyamat és a hegesztett alkatrész bonyolultsága ezen felül jelentős korlátokat szab a gyártási folyamat egyszerűsítése körül. A társaságok ezért a gyártási lánc leggyengébb láncszemét próbálják erősíteni a gépkezelők szakképzésével. A hibamegelőzés egyszerűbb formáját a Poka-yoke nyújthatja.

Anya tájolásának ellenőrzése a Nut Meneger rendszer segítségével
Anya tájolásának ellenőrzése a Nut Meneger rendszer segítségével

A Poka-yoke olyan mechanizmus vagy eszköz, amely a gyártási folyamat során keletkező hibák vagy alkatrészek felcserélését szolgálja megakadályozni. Az ellenállás-hegesztési környezetben ezt első sorban hegesztőkészülék segítségével érhetjük el, hiszen ennek célja a gyártási folyamat tervezésének leegyszerűsítése az alkatrészek vagy folyamati lépések felcserélődéséből kifolyó bizonytalanságok eltávolításával. A kezelő ennek köszönhetően gond esetén azonnali visszajelzést kap az érzékelők és fényjelzés segítségével és az esetlegesen rosszul elkészült alkatrészt csak a leszorító feloldását követően távolíthatja el a hegesztőgép képernyőjén való hibás alkatrész nyugtázása segítségével.

Érzékelőkkel ellátott poka-yoke készülék
Érzékelőkkel ellátott poka-yoke készülék

A Poka-yoke készülék ellenállás-hegesztési folyamatban lévő előnyei:

  • a gyártási költségek és a hibás végtermékek számának csökkentése,
  • a végtermék minőség-ellenőrzéséhez szükséges lépések számának csökkentése,
  • a hegesztőgép és a hegesztett alkatrész károsodásának megakadályozása,
  • a kezelők szakképzésére fordított idő csökkenése,
  • munkavédelem megnövelése és
  • a gyártási folyamatban keletkező változtatásokra való rugalmasabb reakció.
Poka-yoke készülék

A Prospot SK s.r.o. ellenállás-hegesztéshez szükséges Poka-yoke készülékek gyártását biztosítja gépjárműipari cégek beszállítói számára.