Hogyan válasszunk megfelelő elektróda anyagot?

Az elektróda anyaga első sorban a hegesztendő alkatrész anyagától függ. Ez határozza meg az olyan tulajdonságokat, mint a vezetőképesség és alakíthatóság, melyeket figyelembe kell venni az elektróda kiválasztásakor. Az alumínium jellemzői közé tartozik a magas vezetőképesség, alacsony ellenállás és magas alakíthatóság, ezért hegesztésekor más elektróda típusra van szükség, mint rozsdamentes acél hegesztésekor. A rozsdamentes acélt ugyanis magas érintkezési ellenállás és alacsony vezetőképesség jellemzi és magas anyagszilárdsága miatt a sajtolóerő terén is igényesebb, mint az alumínium.

A-trode anyagból készült elektróda sapka
A-trode anyagból készült elektróda sapka

Az elektróda gyártásnál használt legközkedveltebb anyagok közé a következőket soroljuk:

CuCrZr – Finoman és közepesen kezelt, ill. nem kezelt felületű acél hegesztésére szolgáló univerzális anyag. Oxid nélküli öntési eljárással készül és segítségével krómot és cirkóniumot optimális mértékben tartalmazó rézötvözet állítható elő. Az elektródák kívánt alakja hidegalakítás vagy megmunkálás segítségével érhető el.

CuZr – Finoman és közepesen kezelt, ill. nem kezelt felületű acél, valamint alumínium öntvények hegesztésére szolgáló, Z-trode anyagból készült elektródák ideális öntvénye. Hegesztés során a hegesztés a legmagasabb elektromos ellenállás helyén keletkezik. A Z-trode kiváló vezetőképességének köszönhetően a teljes elektromos ellenállás mindig a hegesztésre szánt acél vagy alumínium lemezek között alakul ki. Ezzel csökken nem csak az elektróda és a lemez között keletkező hő, hanem ennek hatására a tapadás is, ami a következő előnyöket jelenti:

  • csökken az anyagkilökődés,
  • fokozódik a deformálódással szembeni ellenállóság és
  • akár 20%-val is csökkenhet az áramfogyasztás, csökkentve az állásidőt.

Nitrode® – Költséghatékonyságának, valamint nagy teljesítőképességének köszönhetően galvanizált lemezek hegesztése terén a Nitrode-dal egy elektróda sapka anyag sem szállhat versenybe. A Nitrode alumínium-oxid és réz ötvözete. Szokványos réz ötvözeteknél a lágyulás 500 °C feletti hőmérsékleten következik be. A Nitrode csaknem olvadáspontjáig, 1 083 °C-ig megőrzi tulajdonságait. Előnyei:

  • ritkább elektróda csere, hosszabb üzemi idő,
  • ritkább felszabályozó elektróda-kaparás, alacsonyabb karbantartási költségek,
  • a jobb minőségű hegesztés és alacsonyabb hegesztési áram növeli a termelékenységet és csökkenti a szokványos elektródákhoz képesti költségeket.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan válasszunk megfelelően elektródát?
Hogyan válasszunk megfelelő elektróda formát?